Promocyjne hity tygodnia w Biedronce
15 stycznia 2025Gazetka Biedronka na ten tydzień to prawdziwa kopalnia okazji! Jeżeli czekaliście na promocje jak na święty Graal, to ten tydzień was nie zawiedzie. Ale kto by się spodziewał, że to...
Specjalnie dla was przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy na śniadanie.
Croissant z serem stracciatella
Aby przygotować to śniadanie potrzebny będzie ci jeden Croissant oraz:
• Ser Strachatella - 40 gr.
• Pomidor - 38 gr.
• Oliwa z oliwek - 5 ml
• Ocet balsamiczny - 2 ml
• Sałatka z rukoli - 8 gm
• Sól i pieprz do smaku.
Na początek należy przekroić rogaliki. Na ich dolnej części połóż pomidory. Na nich ser oraz rukolę. Pamiętaj, aby każdą warstwę delikatnie skropić octem balsamicznym. Wszystko powinieneś doprawić szczyptą soli i pieprzu. Potem należy jedynie połączyć obie połówki rogalika i twoje śniadanie jest gotowe.
Croissant z lekko solonym łososiem
Aby skonsumować tą kanapkę musimy zaopatrzyć się w jeden Croissant. Dodatkowo potrzebny będzie
• Łosoś lekko solony - 40 g.
• Sos Pesto - 10 gm
• Serek śmietankowy z tymiankiem - 50 g
• Szpinak (świeży) - 20 g
• Limonka (skórka) - 1 szt.
• Sól do smaku
Ponownie przekrój rogalik i dolną jego część posmaruj serkiem śmietankowym. Na nim połóż wszystkie składniki takie jak liści szpinaku, plastry łososia. Kolejność jest tutaj dowolna. Następnym krokiem jest starcie skórki z limonki, którą posypiemy rybę. Wszystko pokrywamy niewielką ilością pesto i dodajemy soli oraz pieprzu do smaku. Łącząc obie połówki – zyskujemy smaczną i pożywną kanapkę.
Croissant z pastrami.
Przygotowanie tej przekąski wymaga jak w pozostałych przypadkach jednego Croissanta. Pozostałe składniki to:
• Pastrami - 100 g.
• Domowy sos majonezowo-miodowo-musztardowy - 10 ml
• Ser Gruyere - 40 g
• Pomidor - 20 g.
• Ruccola salad - 10 g
• Olej z pestek winogron (oliwa z oliwek) - 5 ml
• Mieszanka pieprzowa do smaku
• Sól do smaku
Kroimy rogalik na dwie połowy i na początku smarujemy jedną z powierzchni majonezem, musztardą oraz miodem. Następnie kładziemy poszczególne warstwy – pomidora, rukoli, pastrami i znowu pomidora. Ścieramy ser i dodajemy paprykę. Należy jednak uważać, aby nie było jej za dużo, w innym przypadku zdominuje smak kanapki. Potem pozostaje nam dodać pieprzu i soli oraz skropić powierzchnie oliwą. Przykrywamy obie połówki i pyszne śniadanie jest już w pełni gotowe.